Att fiska krabbor för att sedan tillaga dem, är mycket gott. Det är faktiskt inte så svårt att fiska krabbor, om du vet hur du ska göra. Du kan fiska krabba på olika sätt och de finns i de salta vattnen i nordligaste delen av Öresund, Kattegatt och Skagerrak. Krabbor trivs bäst på bottnar av berg och sten, men finns överallt från nära stranden och ner till mellan 300 – 400 meter vattendjup.

Storfiske av krabba

För att fånga många krabbor så behöver du använda dig av krabbtinor och de ska har en flyktöppning som är på 7,5 cm. Du får använda sex stycken tinor och agnar tinorna med färsk fisk och allra helst musslor som är krabbornas favoritmat. Du kan fiska efter krabbor året runt.

Fiska krabba med barn

En rolig aktivitet som du kan göra med barn, är att fiska krabbor. Du behöver inte alls ha någon avancerad utrustning. Det du behöver är:

  • Ett fiskespö som har en klädnypa
  • En hink
  • Bete som exempelvis färska musslor, räkor eller bacon
  • En håv kan underlätta, men är inget måste, då du kan använda händerna istället.

Sedan är det bara att bege sig ut för att testa sin krabbfiskelycka.

Du börjar med att gå ut på en brygga där vatten är cirka mellan 0,5 -1 meter djupt. Krabbor brukar gömma sig mellan tång och stenar. Så där är ett bra ställe att börja. Därefter agnar du klädnypan med ditt bete, för att sedan släppa ner nypan ner till botten i närhet av tång eller stenar. Sedan är det till att hålla tummarna att det nappar.

Får du napp, se till att krabban har ett ordentligt grepp om ditt bete. Sedan drar du försiktig i linan. Är krabban stor kan det vara bra att ha en håv till hands. Släpp sedan ner krabban i en hink med saltvatten. När du har fiskat klart häller du tillbaka krabborna i havet igen på samma ställe där du fångade dem.