Att fiska kräftor sker på olika ställen runt om i världen, av både hobbyfiskare och yrkesfiskare; det sker i söt- likväl som saltvatten. I vårt land finns det två olika sorters kräftor som fiskas och kan så ske under hela året. Det är den inhemska flodkräftan, som numera är en hotad art, men också signalkräftan, som har importerats från Nordamerika som har planterats i de svenska sjöarna.

Fisket

Det vanligaste sättet att fiska kräftor på är att använda sig av kräftburar som sätts ut i sjöarna på kvällen, natten eller i gryningen. Detta görs för att kräftor är djur som är aktiva under nätterna. Buren agnas med ett bete av brax, mört eller annan vitfisk. Men det går också att använda potatis eller brännässlor också eftersom kräftan även äter vegetabiliskt.

När kräftburen är agnad, sänks den ner på botten vid gömställen som till exempel stockar, stenar och vasskanter. Det gäller att du har en flytande markering så att du vet vara buren är någonstans, när det är dags att vittja den. Burarna bör tömmas var fjärde timme, annars finns det risk att kräftorna rymmer efter att de har ätit upp betet. Men oftast går det bra att sätta ut buren sent på natten för att sedan vittja tidigt på morgonen.

Förvaring

Ska inte kräftorna kokas direkt, bör du tänka på att de lätt kan rymma från hinkar och tunnor utan lock eller med lock med massor av hål och med gräs i botten. Sedan gäller det inte lägga kräftorna i en behållare med vatten, för då finns det risken att de dör av syrebrist. De klarar sig cirka ett dygn på detta vis.

Tillagning

Skölj kräftorna noga, en och en, vilket gör att du också kan kolla om de lever. Därefter ser du till att det smaksatta vattnet kokar, det finns olika kräftrecept. Därefter lägger du in några kräftor åt gången, för det är viktigt att vattnet kokar. De ska koka cirka sju minuter, sedan ta bort kastrullen från plattan och låt kräftorna svalna. Sedan är delikatessen klar för att avnjutas.