Kungskrabban räknas som till ett mycket exklusivt skaldjur, då det har ett kilopris runt 500 kronor. Krabban anses vara en mycket delikat delikatess och det är först och främst det fasta köttet i de långa benen som man äter.

Kungskrabban

Krabban är drygt två meter inkluderat med benen, samt väga upp till 10 kilo och har ett ursprung från Stilla havet. Men sedan Sovjetunionen planterade ut detta smarriga skaldjur under 1960-talet i vattnet runt Kolahalvön i Barents hav längs med kusten och vid flodmynningarna. Sedan har arten spridit sig och kan fiskas längs norska kusten. Kungskrabban har till och med konkurrerat ut vissa andra arter. Kungskrabban håller till på 400 – 500 meters vattendjup. Den lever på växter och andra bottenlevande arter. Om den inte skulle fångas kan den leva upp till cirka 15 år.

Krabbfiske

När Kungskrabban ska fiskas så använd stora stålburar, som sänks ner på bottnen och har en lina fastsatt med en boj. Detta för att kunna hitta buren när den ska vittjas. Fartygen som fiskar Kungskrabba är stora och har kranar för att kunna hantera krabburarna, sedan är det personer som agnar inne i burarna, innan de lämpas överbord. Efter ett visst antal vittjas burarna på Kungskrabbor, som sedan förvaras under i vattenfyllda tankar som har syresatt vatten.

Fisketuren kan ta flera veckor innan tanken/tankarna är fylld. Då går fartygen in till hamn för att lossa krabborna som sedan kokas och blir frysta eller för att säljas råa. Då går det köpa hela krabbor eller i kluster (en klo och tre ben som sitter ihop), samt enskilda klor eller ben.

I USA anses det att de som fiskar Kungskrabbor på Berings hav som ett av de jobben som är farligast att arbeta med. Då dödligheten är väldigt hög, då 80 % av de som dör drunknar i det iskalla vattnet när de har fallit överbord. Det har till och med sänts en tv-serie som heter Deadliest Catch på Discovery Channel där du kan följa fiskarna och hur de kämpar mot naturen.