Att fiska räkor är inget du gör själv, men kanske älskar att äta detta skaldjur. De räkor som vi kan köpa i affärerna både som färska eller frusna är Nordhavsräkan som heter Pandalus Borealis på latin och fiskas i de norra haven som Nordatlanten och Norra Ishavet. Nordhavsräkan har en söt smak och är utsökt med sitt saftiga och fasta kött. Vilket många älskare av räkor uppskattar och njuter av!

Dessa räkor växer mycket långsamt, vilket gör att smaken och konsistensen blir mer komplex när det dags att äta denna delikatess. Räkorna trivs nära havsbotten mellan 20 till 1 400 meters djup och bottnen får gärna var mjuk och lerig. Vattnet bör ha en temperatur som ligger runt 0 – 8 grader och räkornas föda är krill, plankton och mikroskopiska maskar.

Fiska räkor vid kusten

När det ska fiskas räkor i närheten av kust, så fångas räkorna av de lokala fiskarna med sina små fartyg. Räkorna fiskas relativt nära stränderna, men på ett stort vattendjup, eftersom det är deras naturliga miljö. Nordhavsräkorna fiskas med hjälp av ett trålnät, som sedan dras ombord med jämna mellanrum för att tömmas. Räkorna förvaras sedan på is i förvaringsutrymmet, för att sedan levereras till olika uppköpare. Där de sedan sorters efter storlek, för att därefter kokas. Efter kokningen säljs räkorna antingen som färska eller frysta. De kan till och med bli skalade för att sedan säljas.

Fiska räkor till havs

Räkfiske görs också ute till havs och då av större fartyg, men fisket är detsamma då dessa fartyg även använder sig av trål som är större, jämfört med kustfisket, för att fiska räkor. Trålen sänks då ner på flera hundra meters djup ner till havsbottnen. Trålen töms med jämna mellanrum. Räkorna blir oftast tillagade direkt på fartyget, innan de så småningom blir levererade när skeppet kommer till en hamn. Räkorna säljs antingen som färska eller frusna i butikerna, där konsumenterna kan sedan köpa denna delikatess.